dinsdag 22 juli 2014

Wees geen zuurpruim!


Wist je dat veel van ons voedsel ons lichaam verzuurt? Denk  terug aan de scheikundeles waar we leerden dat  je stoffen kunt indelen van zuur tot alkalisch (basisch) op een schaal van 0 tot 14. Ons bloed probeert de zuurgraad stabiel te houden op 7,4 Ph en dat lukt het geweldig goed. Wel door mineralen uit weefsels te halen als wij te veel  voeding eten die ons verzuurt, en de nieren krijgen het zwaar te verduren tijdens dit proces, zodat nierstenen kunnen ontstaan, maar ook diabetes en allergieën.  

In je spieren komt ook vaak verzuring voor als je flink gesport hebt, en daar is het juist positief zodat je snel nieuw spierweefsel opbouwt. Eet je bijvoorbeeld veel groente en fruit, dat is heel alkalisch en gaat verzuring tegen, dan zorgt dat ervoor dat je een heldere geest en een stralend huid krijgt en bovendien helpt het bij het afvallen. Nu denk je misschien, maar een citroen die is toch hartstikke zuur?  Juist doordat je lichaam merkt dat het zuur is hoeven er geen zuurvormende stoffen afgegeven te worden om dit te verteren. En bij een groot stuk vlees moet de maag heel veel zure verteringssappen afscheiden, vandaar dat wij vlees, zuivel en ook granensoorten verzurend noemen.
Jeetje, de paniek begint een beetje toe te slaan, wat mogen we nu nog eten vraag je je af… Gelukkig komt het hier ook weer neer op dezelfde regel als in mijn vorige post over gezonde voedingskeuzes, driekwart van je bord vullen met groente en fruit, en een kwart voor granen of rijst, vlees of vis. Kaas valt ook onder deze laatste kwart, maar ook daar is weer een heel verhaal omheen te vertellen en laat ik even buiten beschouwing hier).

Je hoeft gelukkig het vlees of je vis niet te laten staan, er zitten ook waardevolle bouwstoffen in en je lichaam kan als er genoeg basevormende voeding binnenkomt heel goed zelf de balans vinden.
Er zijn wat extra basevormende levensmiddelen en ja hoor, daar komen onze superfoods weer om de hoek!  Een beetje tarwegras door je smoothie is een bondgenoot tegen de verzuring, door een (PRAL)waarde van -57! Als je bedenkt dat een zelfde hoeveelheid peterselie -12 oplevert, en dat is al een van de meest basevormende groente, dan begrijp je hoe goed dat voor je is.
Om een beeld te krijgen wat PRAL waardes van veel gegeten voedingsmiddelen zijn(dat is een maat voor de waarde waarin een product zuurvormend kan zijn, gemeten per 100 gram)

Zuur

Kaas      20
Kwark   11
Volkoren tarwe, pinda’s, ei, vleeswaren, kip     9
Pasta     7
Brood   5
Yoghurt, ijs, karnemelk                1

Neutraal

Olijfolie, roomboter, suiker, honing, komkommer, pure chocolade

Basisch

Sojamelk,  groene thee, wijn, bier, tofu              -1
Knoflook, ui, paprika, prei, witlof, sla, champignon,
Azijn, watermeloen, aardbei appel                        -2
Sinasappel, citroen, peer, ananas,
Sperziebonen, tomaat, zuurkool                             -4
Banaan, abrikoos, wortel, courgette                     -5
Boerenkool, rucola, venkel                                        -8
Spinazie                                                                             -14
Tarwegraspoeder                                                          -57


Nu zie je ook meteen dat  dit niet alles zegt, want nu zou je je kunnen uitleven op pure chocola en honing, mocht je nauwkeurig alles neutraal willen gaan eten.  Het gaat natuurlijk om het totaalplaatje qua voedingsstoffen, daarom raak ik ook maar niet uitgeschreven over dit onderwerp! Maar ik schrik wel als ik zie hoe de verzuringswaarde oploopt aan de bovenkant van de tabel en hoe langzaam de minnetjes zakken bij de verschillende soorten groente en fruit. Nu snap je meteen waarom die hoeveelheiden groente zo groot zijn die de voedingsexperts aanbevelen, vele malen meer dan de overheid zegt met 200 gram groente en 2 stuks fruit. Ik geef je geen hoeveelheden, je kunt eigenlijk nooit teveel groente eten dus leef je uit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...